Op vrijdag 1 april in de avonduren gaat de nieuwe versie van het Minddistrict platform in productie. Ook vernieuwen we de content in onze catalogus. In deze releasenota kun je lezen wat er nieuw is. Veel plezier met de nieuwe versie van Minddistrict!

Vragen over het Minddistrict platform of App? Bekijk onze online support pagina!

INHOUDSOPGAVE

Platform

Opnieuw aanmelden door cliënten op hetzelfde platform mogelijk

Deze wijziging is relevant voor applicatiebeheerders en cliënten

Het wordt mogelijk om accounts samen te voegen als een cliënt die zicht aanmeldt al een account heeft. Tot nu toe werd de nieuwe aanmelding dan automatisch geweigerd.

Heeft jouw organisatie interesse in deze feature? De secretaresse krijgt een notificatie om de accounts samen te voegen (of dit niet te doen). Kiest de secretaresse voor de optie 'samenvoegen' dan worden  de gegevens van de screening en van de inschrijving toegevoegd aan het bestaande account. Gewijzigde gegevens zoals bijvoorbeeld naam of leeftijd van de cliënt vervangen de oorspronkelijke gegevens.

De mogelijkheid om deze feature te gebruiken hangt af van een aantal configuraties op het platform.

Wil je gebruik maken van deze feature? Neem dan contact op met je accountmanager of de Minddistrict servicedesk.

Minddistrict app

Support van de app in iOS 12 en 13 vervallen

Deze wijziging is relevant voor cliënten en naasten

Vanaf april zullen devices met iOS 12 en 13 geen updates meer ontvangen uit de app store. De komende versie (april) van de app zal nog enige tijd blijven werken, maar we kunnen niet voorspellen hoe lang.

Gebruikers van iOS 12 en13 kunnen een melding in de app vinden over het stopzetten van de support.

Devices die gebruik maken van iOS 13 kunnen worden geüpdatet naar iOS 14. Daarmee ontvangen ze ook weer updates uit de app store voor Minddistrict app.

Content

Nieuwe module: Oorlog Oekraïne: omgaan met angst en zorgen

We leven in een uitdagende tijd. Eerst de Corona-pandemie, nu de oorlog tegen Oekraïne. Veel mensen hebben existentiële angsten, maken zich zorgen over wat er zal gebeuren en of zijzelf binnenkort bedreigd zullen worden. Wij hebben daarom de zelfhulpmodule "Oekraïne oorlog: Omgaan met angst en zorgen" gemaakt. In deze module staan tips over hoe om te gaan met onzekerheid en angsten in de huidige situatie. De module bevat psycho-educatie over angst, informatie over acceptatie en hoe zelf actie te ondernemen. Ook  suggesties over slapen, nachtrust en zelfzorg komen aan bod.

Lees meer over deze module

De module is ook beschikbaar in het:
De zelfhulpmodule is beschikbaar vanaf 5 april. Wil je de catalogus uitbreiden met deze nieuwe module? Neem dan contact op met je accountmanager of de Minddistrict Servicedesk.

Grip op een Leven met Lichamelijke Klachten

Deze module is geschikt voor volwassenen met ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten). Het is een update van de browser-only module ‘Onbegrepen Lichamelijke Klachten’.  Deze update is beschikbaar als mobiele versie en heeft forse inhoudelijke aanpassingen.

Bij de ontwikkeling hebben we samengewerkt met verschillende disciplines, waaronder Psychomotore therapeuten. Daardoor is de module niet alleen gebaseerd op cognitieve technieken zoals het Gevolgenmodel, maar bevat het ook oefeningen rondom bewustwording van lichamelijke gevoelens en emoties.

Lees meer over deze module
De module is beschikbaar vanaf 12 april. Wil je de catalogus uitbreiden met deze nieuwe module? Neem dan contact op met je accountmanager of de Minddistrict Servicedesk.
Staat de browser-only module ‘Onbegrepen Lichamelijke Klachten’ al aan op jouw platform? Dan wordt deze nieuwe mobiele versie automatisch geactiveerd.

Modules voor Emotieregulatie

In de vorige releasenota kondigden we het al aan: sinds 22 maart zijn de volgende modules op het gebied van emotieregulatie beschikbaar:
De modules geven onder andere inzicht in wat emoties zijn, hoe je emoties bij jezelf kan herkennen, wat verschillende fases van emoties zijn en hoe je ermee om kan gaan. Het mooie aan dit pakket is dat zowel de kinderen/jongeren als de ouders en opvoeders praktische handvatten en oefeningen krijgen die ze beide kunnen helpen bij het omgaan met emoties. Zo krijgen beide partijen dezelfde uitleg over emoties en sluiten de dagboeken op elkaar aan. Hierdoor worden gesprekken buiten de spreekkamer gestimuleerd over hoe je je voelt en waarom je op een bepaalde manier reageert.

De modules zijn is beschikbaar sinds 22 maart. Wil je de catalogus uitbreiden met deze nieuwe modules? Neem dan contact op met je accountmanager of de Minddistrict Servicedesk.

Tips voor schrijven van feedback uitgebreid

Deze wijziging is relevant voor hulpverleners

De tips om feedback te schrijven zijn in de mobiele modules herschreven en anders geordend.

Verder zijn deze algemene feedbacktips voorzien van een link naar een uitgebreide support pagina met richtlijnen en tips die kunnen helpen bij het schrijven.

Lees alvast deze feedbacktips op onze supportsite voor hulverleners

CMS

Update herbruikbare pagina's

Deze wijziging is relevant voor editors die gebruik maken van de herbruikbare pagina's uit de Minddistrict catalogus

De audiofragmenten in de psycho-educatie pagina’s van de welkomstmodules voor jongeren zijn vervangen. Het gaat om de volgende herbruikbare pagina’s:

• P-E Druk in je hoofd – Jeugd 16+
  • P-E Last van angstige gevoelens – Jeugd 16+
  • P-E Last van gedachten – Jeugd 16+
  • P-E Verandering moeilijk vinden – Jeugd 16+
  • P-E Moeilijk om vrienden te maken – Jeugd 16+
  • P-E Moeilijk kunnen eten – Jeugd 16+
  • P-E Je schamen voor jezelf – Jeugd 16+
  • P-E Nergens zin in hebben – Jeugd 16+

De updates zijn sinds 16 maart beschikbaar.

Meer informatie over (het updaten van) herbruikbare pagina's

Interesse in de Minddistrict herbruikbare pagina catalogus? Neem dan contact op met je accountmanager.

Service

Engagement meten in de modules Agressie, Geweld in je Relatie en Delictketen en Delictpreventieplan

Ondanks dat er al meer dan tien jaar actief onderzoek gedaan wordt naar online modules, is er nog steeds geen antwoord op een prangende vraag: wat werkt voor wie? Hoe komt het nou dat sommige mensen veel baat lijken te hebben bij een module, terwijl anderen na één les al afhaken? Er is redelijk veel onderzoek gedaan naar demografische kenmerken zoals geslacht of leeftijd als voorspeller, maar de resultaten bieden nog geen goed antwoord. Sinds kort is er meer aandacht voor ‘engagement’ – de mate waarin iemand zich betrokken voelt bij een module – als mogelijke voorspeller voor het al dan niet ‘aanslaan’ van een module.

Minddistrict en de Universiteit Twente willen graag onderzoeken of engagement, zoals gemeten met een korte vragenlijst van 9 items, voorspellend is voor het aantal afgemaakte lessen van een aantal Minddistrict-modules in de forensische setting. Het gaat hierbij om de modules Agressie, Geweld in je Relatie en Delictketen en Delictpreventieplan. We vragen cliënten in de module om toestemming, waarna ze deze vragenlijst (de Twente TWente Engagement with Ehealth Technologies Scale) op drie momenten in de module invullen.

Deelnemende organisaties zijn/worden benaderd om de toestemming tot geanonimiseerde data te regelen, zodat instellingen dit geen werk kost. Als het onderzoek is afgerond, zullen de anonieme resultaten gedeeld worden via Minddistrict. Als er vragen, suggesties of opmerkingen over dit onderzoek zijn, kunt u contact opnemen met de onderzoekscoördinator, Hanneke Kip (h.kip@utwente.nl). Bij praktische vragen kunt u terecht bij Ida van Berkum (i.vanberkum@minddistrict.com).