Op vrijdag 6 augustus in de avonduren gaat de nieuwe versie van het Minddistrict platform in productie. Ook vernieuwen we de content in onze catalogus. In deze releasenota kun je lezen wat er nieuw is. Veel plezier met de nieuwe versie van Minddistrict!

Vragen over het Minddistrict platform of App? Bekijk onze online support pagina!

INHOUDSOPGAVE

Platform

Aankondiging per gebruikersgroep activeren

Deze wijziging is relevant voor applicatiebeheerders

Applicatiebeheerders hebben vanaf nu de mogelijkheid om zelf een aankondiging te maken en te activeren waarna deze voor een geselecteerde doelgroep zichtbaar is. Een melding kan uit maximaal 200 tekens bestaan. Door middel van een vinkje is de aankondiging te activeren, waarna deze voor de geselecteerde doelgroep zichtbaar is.

Zo kunnen bijvoorbeeld cliënten of behandelaren gewezen worden op een nieuwe functionaliteit in het platform of op een platform specifieke aanpassing.

Nieuwe gebruikersvriendelijke schermen voor twee-staps-authenticatie

Deze wijziging is relevant voor alle gebruikers

Inloggen met de two-factor authentication (2FA) is nu gebruiksvriendelijker en toegankelijker:

2FA optioneel

Als 2FA is ingeschakeld en is aangegeven dat deze optioneel is komt de gebruiker eerst op een introductie pagina over 2FA. Hier kan de gebruiker lezen hoe het werkt en een keuze maken om 2FA direct in te stellen of om dit op een later moment te doen.

Keuzepagina

Twee keuzes om 2FA in te stellen:

• Via een authenticatie app
    Dit is de meest betrouwbare optie en we adviseren dan ook om deze methode te gebruiken. Bovendien zijn er geen extra kosten verbonden aan het gebruik van een gratis authenticatie app.

Bij gebruik van de app wordt een QR-code gescand of een code ingevoerd in de authenticatie app. Hierna ontvangt de gebruiker een authenticatiecode om de 2FA in te stellen en in te loggen op het platform.
Via authenticatie app
  • Via SMS
    Deze optie brengt extra kosten met zich mee voor de zorgorganisatie. Dit is voor het verzenden van de SMSjes. Verder is deze methode minder betrouwbaar omdat de gebruiker voor het ontvangen van de SMS afhankelijk is van een telecom provider.

De gebruiker ontvangt na het invoeren van een mobiel telefoonnummer de authenticatiecode via een SMS. Hierna kan de gebruiker de code invoeren en inloggen op het platform.

Via SMS

Persoonlijke herstelcodes

Herstelcodes zijn belangrijk voor de gebruiker om toegang tot hun account te krijgen als de eerder gekozen methode (authenticatie app of SMS), om welke reden dan ook, niet gebruikt kan worden.

De herstelcodes zijn persoonlijk en het is belangrijk deze goed te bewaren op een veilige plek.

Herstelcodes
Het gebruik van 2FA wordt met de dag belangrijker om persoonlijke gegevens veilig te houden. Maakt jouw organisatie (nog) geen gebruik van deze functionaliteit en wil je dit wel? Neem dan contact op met je accountmanager om te vragen naar de mogelijkheden en kosten.

Verbeteringen in navigatie mobiele modules voor hulpverleners

Deze wijziging is relevant voor hulpverleners

De interface van de mobiele module voor hulpverleners is aangepast.

Waar voorheen de hulpverlener 3 kolommen zag bij het bladeren door de module van een cliënt zijn dat nu 2 kolommen. In de eerste kolom staat het overzicht van de modules, hoofdstukken en pagina's. Hierdoor wordt de onderlinge relatie duidelijker weergegeven.

Ook zijn details toegevoegd die het navigeren in de mobiele modules overzichtelijker maken:

• De status van de hoofdstukken en modules is tekstueel weergegeven (bijvoorbeeld 'Actief hoofdstuk' of 'Aankomende module')
  • De hoofdstukken en pagina-items hebben een andere stijl en zijn daardoor van elkaar te onderscheiden
  • Kleurgebruik is consistent
  • Een volgende module in de modulelijst heeft een generiek module icoontje. De actieve module in de lijst wordt aangegeven met het icoontje van een lopende persoon.
  • Aankomende modules en hoofdstukken hebben naast de tekstuele melding 'Aankomend' een grijze achtergrond kleur.
Dit zijn de eerste veranderingen in de mobiele modules die behandelaren nu al zullen zien. De komende maanden kunnen behandelaren meer wijzigingen in de interface van de mobiele modules verwachten. Zoals bijvoorbeeld veranderingen op de feedback pagina.

Content

Nieuwe zelfhulpmodules jeugd (12 t/m 18)

Vanaf 10 augustus zijn er vier nieuwe zelfhulpmodules beschikbaar voor jeugd! De modules zijn gebaseerd op bestaande modules die nu alleen in een begeleide vorm aangeboden kunnen worden.

Zelfhulpmodules zijn door de cliënten terug te vinden in de zelfhulpcatalogus en daar zelfstandig te selecteren en te volgen.

Het gaat om de volgende modules:

• Jeugd: gezonder leven

In deze module onderzoeken jongeren waarom het lastig is om hun leefstijl aan te passen, om vervolgens te kijken wat zij aan hun leefstijl willen veranderen. Ze leren dat kleine stappen zetten hierbij helpt. Vervolgens krijgen ze de optie: willen ze eerst aan de slag met gezond eten, of met gezond bewegen?

• Jeugd: hoe maak je contact?

Is bedoeld voor jongeren die het lastig vinden om contact te maken met anderen. De module speelt in op herkenning en erkenning, er zijn veel jongeren die contact maken lastig vinden. Verder bevat de module verschillende oefeningen die kunnen helpen bij het contact leggen. Aan het einde wordt een strategie bedacht die helpt om in de toekomst gemakkelijker contact te maken.

• Jeugd: oefenen met ontspannen

Deze module is bedoeld voor jongeren die zich lastig kunnen ontspannen. De module bevat verschillende ontspanningsoefeningen, een dagboek en informatie over stress. Ook zijn er filmpjes aanwezig van ervaringsdeskundigen die hun ervaringen delen.

• Jeugd: omgaan met gevoelens

Jongeren die het lastig vinden om hun emoties te uiten kunnen deze module gebruiken. De module geeft praktische informatie over het leren uiten van emoties. Ook zijn er verschillende oefeningen, die helpen om emoties te uiten. Daarnaast kunnen jongeren hun emoties bijhouden in een bijbehorend dagboek.

De zelfhulpmodules zijn beschikbaar vanaf 10 augustus. Wil je de catalogus uitbreiden met deze modules? Neem dan contact op met je accountmanager of de Minddistrict Servicedesk.

Titel ‘Begrijp jezelf en anderen’ wordt 'MBT'

Op 10 augustus wordt de naam van de module ‘begrijp jezelf en anderen’ gewijzigd. De module is gebaseerd op mentalization based therapy, en krijgt hierom de nieuwe naam ‘MBT’. De inhoud blijft onveranderd, er is alleen een wijziging in de titel en subtitel.

CMS

Update herbruikbare pagina

Deze wijziging is relevant voor editors

Op 29 juni is de volgende herbruikbare pagina geüpdatet.

• P+E Oefening naasten betrekken: Quote op de tweede pagina is vervangen door een video over het betrekken van naasten.
Lees meer over herbruikbare pagina's en het updaten van herbruikbare pagina's.
Interesse in de Minddistrict herbruikbare pagina's catalogus? Neem contact op met je accountmanager.

Technische update

Nu ook Azure Active Directory synchronisatie

Deze wijziging is relevant voor applicatiebeheerders

Het is nu ook mogelijk om een Azure Active Directory synchronisatie uit te voeren.

De Azure Active Directory beheerder kan gebruikers toevoegen/verwijderen/activeren/deactiveren in de Azure Active Directory en ze toewijzen aan groepen. De gebruikers en groepen worden gesynchroniseerd naar het Minddistrict platform in een ad-hoc of dagelijkse synchronisatie job. Applicatiebeheerders kunnen een preview zien van de veranderingen die door de synchronisatie worden gedaan