Op vrijdag 5 februari in de avonduren gaat de nieuwe versie van het Minddistrict platform in productie. Ook vernieuwen we de content in onze catalogus. In deze releasenota kun je lezen wat er nieuw is. Veel plezier met de nieuwe versie van Minddistrict!

Vragen over het Minddistrict platform of App? Bekijk onze online support pagina!

INHOUDSOPGAVE

Platform

Verbeteringen in gesprekken

Deze wijziging is relevant voor alle gebruikers

De gespreksfunctionaliteit is verder verbeterd. Hierdoor zijn de gesprekken overzichtelijker en zijn ongelezen berichten makkelijker terug te vinden binnen lange gesprekken. Vanaf 5 februari staan de volgende verbeteringen online:

• In gesprekken wordt het label ‘ongelezen’ gebruikt in plaats van 'nieuw' als er ongelezen berichten in een gesprek staan. Dit label ‘ongelezen’ verdwijnt zodra het bericht op het scherm staat.
  • Als een gebruiker een gesprek opent komt deze automatisch op het oudste ongelezen bericht in dat gesprek.
  • Als er meer ongelezen berichten in het gesprek staan wordt dit aangegeven door middel van een zwevende knop rechtsonder in het gespreksvenster. Via deze knop kan de gebruiker snel naar deze berichten springen.
  • Door middel van een scheidslijn 'laatste' worden gelezen en ongelezen berichten van elkaar gescheiden.
  • De eigen berichten worden in een ander kleur (grijs) weergegeven dan de berichten die ontvangen worden (blauw).
  • Het gespreksvenster is groter dan voorheen.
Zijn er nog oude ongelezen berichten in lange gesprekken? Dan kom je automatisch daar terecht. De teller van ongelezen berichten wordt bijgewerkt omdat het bericht wordt gezien als gelezen. Snel naar het volgende ongelezen bericht in hetzelfde gesprek? Klik op de zwevende knop rechtsonder in het gespreksvenster.

De verbeteringen in de gesprekken worden ook doorgevoerd in de nieuwe versie van de Minddistrict App. Deze nieuwe versie zal half februari beschikbaar zijn!

Beheer van een gesprek overdragen

Deze wijziging is relevant voor professionals

Oude situatie
Tot nu toe was de professional die een gesprek startte automatisch de beheerder. Als deze niet aanwezig was in een gesprek had niemand het beheer over dit gesprek. Het was dan niet mogelijk om één van de volgende aanpassingen te doen, omdat alleen een beheerder hiervoor de rechten heeft:

• Het onderwerp van de conversatie wijzigen;
  • Deelnemers toevoegen aan of verwijderen uit het gesprek;
  • Een gast uitnodigen of verwijderen (indien deze optie geactiveerd is op het platform).

Nieuwe situatie

In de nieuwe situatie kunnen professionals via een dropdown menu het beheer van een gesprek overdragen of overnemen. Dit menu staat achter de naam van de deelnemers. Via hetzelfde dropdown menu kan de beheerder deelnemers verwijderen uit het gesprek.

Let op: Het is noodzakelijk dat de nieuwe beheerder verwant is aan alle deelnemers in het gesprek. Is dit niet het geval? Dan verschijnt een melding dat de professional het beheer niet kan overnemen.

Minddistrict niet meer toegankelijk via Internet Explorer

Deze wijziging is relevant voor alle gebruikers

Per januari 2020 is Microsoft gestopt met het ondersteunen van Windows 7. Daarnaast heeft het bedrijf laten weten dat ze vanaf deze datum bedrijven afraden om nog gebruik te maken van Internet Explorer. Minddistrict streeft naar een optimale werking en veiligheid van de platformen en zal daarom binnenkort niet langer toegankelijk zijn via Internet Explorer.

Als een gebruiker het platform toch opent via Internet Explorer komt men op een pagina met een melding dat Internet Explorer niet langer ondersteund wordt.

Op deze pagina staat de browsers die wij adviseren: Chrome, Firefox, Edge en Safari.

Let op: Per 5 februari zijn de platformen op de volgende omgevingen niet meer toegankelijk via Internet Explorer:

• content.minddistrict.com
  • training.minddistrict.com
  • sandbox.minddistrict.com

Op 2 april zijn ook productieplatformen niet meer toegankelijk via Internet Explorer!

Tip: communiceer dit actief naar gebruikers.

Time-out voor sessies aanpasbaar

Deze wijziging is relevant voor applicatiebeheerders

Standaard werd een sessie beëindigd na 60 minuten van inactiviteit. Vanaf nu kan de applicatiebeheerder deze periode aanpassen in de configuratie en een tijd instellen tussen 1 en 60 minuten. Dit kan apart worden ingesteld voor sessies van professionals en voor sessies van cliënten, naasten en gasten. De default tijd blijft 60 minuten.

Deze configuratie is niet standaard beschikbaar. Interesse? Neem contact op met de Servicedesk

Content

Nieuwe module: Rouwen

Naast de module ‘Verwerking’ is nu ook de module ‘Rouwen’ beschikbaar, die zich meer focust op het rouwproces, met onder andere de rouwtaken. Daarnaast wordt er ook stilgestaan bij de rol van de omgeving bij het rouwproces en hoe men kan omgaan met anderen die minder fijn reageren op het rouwproces.

Lees meer over de module Rouwen
Wil je de catalogus uitbreiden met deze nieuwe module? Neem dan contact op met je accountmanager of de Minddistrict Servicedesk.

Aankondiging: 5 nieuwe zelfhulpmodules

Minddistrict heeft 5 nieuwe zelfhulpmodules ontwikkeld, geschikt voor de Minddistrict App. Deze nieuwe modules gaan op 9 maart enkele oude web-only trainingen vervangen.

Oude trainingNieuwe zelfhulpmodule
Minder piekerenOmgaan met piekeren
Pak je somberheid aanPak somberheid aan
Betrokken omgevingZorgen voor iemand naast jou
Blij alcoholvrijMinder drinken
Fluitend naar je werkOntspannen naar je werk

Geeft jullie organisatie toegang tot deze zelfhulpmodules via een website?

Een aantal organisaties laat gebruikers zichzelf aanmelden om toegang te geven tot deze zelfhulpmodules. Dat kan op 3 manieren:

• Hebben jullie als organisatie zelf informatie op de website geplaatst? In de volgende releasenota vind je een afbeelding en informatie die je kunt gebruiken om jullie website te vernieuwen.
  • Maak je gebruik van een Minddistrict aanmeldscreener? Dan wordt deze automatisch vernieuwd tegelijkertijd met het live gaan van de zelfhulpmodules. Je hoeft niets te doen.
  • Hebben jullie een eigen screener? Dan kun je deze zelf vernieuwen. Als je daar hulp bij nodig hebt, kun je contact opnemen met de Minddistrict Servicedesk.

Aankondiging: uitfasering aantal web-only modules rondom angst en stress

We faseren maandelijks een aantal modules uit. Dit doen we om onze catalogus overzichtelijker te maken voor hulpverleners. In een eerdere releasenota kun je hier een uitgebreide toelichting op lezen.

Op 9 maart 2021 zullen we de onderstaande web-only modules uit de Minddistrict catalogus halen. Voor deze modules is een goed alternatief (die óók in de Minddistrict app gebruikt kan worden) beschikbaar.

Oude web-only moduleNieuwe mobiele module
Gegeneraliseerde angstGegeneraliseerde angst
PaniekPaniek
Sociale angstSociale angst
DwangDwang
Minder PiekerenMinder Piekeren
SlaapproblemenBeter slapen
Leren ontspannenOefenen met ontspannen
MindfulnessMindfulness
ZelfbeeldZelfbeeld
De nieuwe variant wordt automatisch beschikbaar gemaakt.

Updates Engelstalig catalogus

In onze Engelstalig aanbod is de volgende module beschikbaar:

Interesse in Engelstalige content? Neem dan contact op met je accountmanager of de Minddistrict Servicedesk.

Updates Duitstalige catalogus

In onze Duitstalige aanbod komen de volgende tools beschikbaar:

Interesse in Duitstalige content? Neem dan contact op met je accountmanager of de Minddistrict Servicedesk.

CMS

Kleine wijzigingen in herbruikbare pagina: Wondervraag

Deze wijziging is relevant voor editors die gebruik maken van de herbruikbare pagina's catalogus van Minddistrict

De herbruikbare pagina 'Wondervraag' is aangepast na feedback van cliënten die aangaven dat ze door de formulering van de ‘Wondervraag’ verwachtten dat ze helemaal van hun klachten af zouden komen. Er is meer nadruk gelegd op het feit dat deze oefening ervoor kan zorgen dat je erachter komt wat belangrijk voor je is. In modules van Minddistrict wordt de wondervraag automatisch geüpdatet.

Zelf een module gemaakt? Dan kun je in de module op ‘update’ klikken bij de herbruikbare pagina ‘P-E + oefening Wondervraag”.

Technische update

Extra server: voeg IP adressen toe aan whitelists

Deze wijziging is relevant voor applicatiebeheerders bij gebruik whitelists

Op 5 februari voegen we een extra server toe. Maken jullie gebruik van IP whitelisting/firewalling voor onze IP adressen? Voeg dan de volgende IP adressen aan jullie whitelist toe: 188.66.16.174 en 2001:4c10:1001::174

Configuratie: notificatie na wijziging van e-mailadres

Deze wijziging is relevant voor applicatiebeheerders

Aan de configuratie van de e-mailinstellingen is een nieuwe optie toegevoegd. Hiermee kan de applicatiebeheerder (de)activeren of gebruikers een e-mail ontvangen wanneer hun e-mailadres is aangepast. Deze optie, voor het verzenden van zo'n e-mail, staat standaard op 'aan' en is apart in te stellen voor professionals en voor cliënten. Als de optie aanstaat ontvangen gebruikers een e-mail waarin onder meer staat dat ze met dit nieuwe e-mailadres kunnen inloggen.

Koppeltaal: alleen actieve content kan worden toegekend

Deze wijziging is relevant voor applicatiebeheerders

Vanaf nu wordt op het Minddistrict platform gecontroleerd of een module of een andere tool nog actief en beschikbaar is, wanneer deze vanuit een extern platform wordt klaargezet. Is een module niet meer beschikbaar in de Minddistrict catalogus, dan kennen we deze niet meer toe en maken we hiervoor een record in de errorlog van koppeltaal. De errorlog is inzichtelijk voor de Applicatiebeheerder.
Deze nieuwe werkwijze voorkomt dat modules worden toegekend die niet meer beschikbaar zijn in de Minddistrict catalogus. In het verleden gebeurde dit wel als op het externe platform de betreffende ActivityDefinition niet was verwijderd.

Let op: We adviseren om, ondanks deze verbetering, ActivityDefinitions uit de activiteitenlijst te halen wanneer de betreffende update die we sturen daarom vraagt.

Rest-API: nieuwe endpoints voor conversations toegevoegd

Deze wijziging is relevant voor data-analisten en data-officers

Er is een conversations REST-API endpoint toegevoegd waarmee metagegevens van gesprekken uit het platform kunnen worden gehaald. Ook is het changes REST-API endpoint uitgebreid om efficiënt op te vragen welke gebruikers wijzigingen in hun gesprekken hebben. Daardoor is het mogelijk om alleen de metagegevens voor die groep van gebruikers op te vragen.

De technische documentatie over de REST-API wordt geüpdatet met deze nieuwe informatie.