Een mijlpaal is een extrinsieke motivator om de motivatie van de eindgebruikers een boost te geven. Het is een groen blok met een vinkje. Als editor kan je overal mijlpalen toevoegen, maar we adviseren je om zorgvuldig na te denken over de plaatsing hiervan (zie richtlijnen hieronder).

Je voegt een mijlpaal toe door te klikken op het icoontje met het groene vinkje onderaan in het linker menu. De inhoud van een mijlpaal kan aangepast worden. Het richt zich op iets dat de gebruiker heeft bereikt en bestaat uit een samenvatting van wat de cliënt heeft gedaan en een beschrijving die meer in detail treedt. Een mijlpaal heeft een titel en een tekstblok.

Richtlijnen voor het gebruik van mijlpalen

• Definieer altijd een titel van een mijlpaal, aangezien dit de titel van de pagina is.
  • Houd een mijlpaal kort en duidelijk. Probeer niet meer dan 3 regels met meer dan 12 woorden per regel te gebruiken.
  • Bied een mijlpaal alleen aan als de gebruiker de mogelijkheid heeft om iets te bereiken, zoals bij een oefening, luisteren naar audio of het begrijpen van iets lastigs.
  • Maak geen aannames voor de eindgebruiker. Dus schrijf niet: ‘je bent nu volledig ontspannen’, aangezien je hier nooit volledig zeker van kan zijn. Als je aanneemt dat de eindgebruiker een specifiek gevoel van succes ervaart en dit is niet het geval, dan kan de eindgebruiker teleurgesteld zijn vanwege de mijlpaal. Of het gevoel hebben te hebben gefaald. Dat is niet wat wij willen, het stimuleert de eindgebruiker niet om door te gaan.
  • In plaats daarvan, focus op een concrete stap die gemaakt is, ook als het een kleine stap is. Bijvoorbeeld: 'je hebt geoefend met een ontspanningsoefening', 'je hebt een lijst van je angsten gemaakt', etc.
Gebruikerstesten laten zien dat de timing van een mijlpaal ontzettend belangrijk is. Wanneer je een mijlpaal te vroeg aanbiedt, kunnen gebruikers geïrriteerd raken ( ‘wat heb ik nou eigenlijk bereikt met het lezen van deze pagina?’). Het moet echt voelen als een prestatie. Om hiervan zeker te zijn, besluit van tevoren welke hoofdstukken in je hoofdstuk gaan eindigen met een mijlpaal.